Friday, April 27, 2012

bila my syg nk kuar ni...

Posted by Puan Arh_Kenny at 6:16 PM 1 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Ari ni dah tarikh due sy-27 april.
Tp, sy masih blum bsalin lg..

Setakat ni, kdg2 kala sakit pinggang n punggung.
lepah tu, kontraksi biasa or 'braxton hicks' or org kg kt sakit main2.
saje bb nk main2 nk suh mama dia praktis n bsedia bila sakit yg betui dtg.

hmm.. kwn2 n saudara mara dk asik tya soklan sama.
"bila nk bsalin?"
"dh bsalin blum?"
"lambatnya..."

huhuhu... stress sy..
sy xminta pun mcm ni tp apakan daya sy masih blum bsalin.. stress sy nk menjawab.
sabar laa..tiba masa bby kuar jugak.
sy xkisah bby nk kuar bila tp asalkan bby sy selamat n sihat.
jd, sy harap bsabar n mari2 laa bdoa bsama sy.

bby kt dlm pulak makin lama makin aktif dr hari ke hari.
kdg2 bleh rasa siku dia yg tajam.
tapak kaki dia yg kecil tu.
tgn kecil dia mcm dok menggaru kt bawah...
kepala dia dok sondol2 kt bawah.

bby seronok ke main kt dlm sampai xnk kuar jumpa papa mama lg ni... huhuhu

hari ni jugak sy rasa sgt letih n xbermaya.
jln2 pun slow2 n xlarat nk wt keja mcm slalu.

mami sy kt dh nk bsalin kot sbb jd penat sbb dok tahan bby nk turun..

ataupun......

sy penat sbb nk menjawab soklan xhenti2 dr org...............................


***entry agak beremosi...bby kuar laa syg... mama dh xsabar nk jumpa ni.....

Thursday, March 22, 2012

senarai mengidam

Posted by Puan Arh_Kenny at 8:30 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Kalu pregnant mesti xlari dr mengidam kan?? hehe..

sepanjang tempoh hamil, makanan ni laa yg slalu menjadi igauan sy..;)


1. pisang goreng rangup..;)
-nak2, kalu dpt pisang batu yg keras n fresh. pahtu ada sepah2 baki tepung goreng dia..


2. roti canai
-roti canai pulak kalu bleh yg nipis mcm tisu n roti dia sgt sedapp beserta kari meletup..


3. nasi bungkus kelantan
-nasi bungkus kelantan yg slalu menjadi sarapan pg bg org2 kelantan. bunyi nye mcm berat jaa breakfast mkn nasi tp tu laa klu xmkn rs mcm xlengkap. nasi kukus+kari+ayam goreng rempah/daging goreng/ikan aya


4.kentang putar
-tertgk seorang kanak2 laki mkn dgn sedapnye.trus lidah rasa lain mcm nk mkn jugak benda ni.


5.jambu batu
-ari2 sblum sampai sekolah, singgah kt warung akak ni beli jambu batu. akak ni slalu potong nipis2. klu xdpt mkn satu hari, rs cam sedih ja.


6.mempelam siam
-papa kt mempelam siam sgt sedap. apa beza dgn mempelam lain? sy pun xreti nk bgtau sgt tp rasa dia cam lemak2 manis gtu.nyaman tekak

dan last sekali..................................

























7.tutti frutttttti.... yummmyyyy
-sentap sekejap sbb kt miri xde tutti frutti. tiap2 ari bila en.somi call, benda tu yg slalu dok sebut sampai en. somi bosan.hehehe




dan, baru-baru ni.....................


muka org happy dapat mkn tutti frutti di kubang kerian, kelantan.




muka en.somi yg kelegaan dpt puaskan selera isteri... hehehe


***en. somi bgtau nasib baik makanan yg sy mengidam simple2 n senang diperolehi. klu tak naya dia meredah cari.
***tgh berpikir apa lg makanan yg harus disantap dgn sepuasnya.nti tgh pantang, dh xleh mkn sembarangan dah..hehehehe

Baju kecik di ampaian...;)

Posted by Puan Arh_Kenny at 12:46 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum....

Hari ni baru berkesempatan nk basuh baju baby...
Baju2 yg baru dbeli kena basuh dl sbb kulit baby kan sensitif xmcm kita.

suke nye tgk baju kecik2 n cute2 di ampaian..
mummy semua dh get ready basuh baju baby?





***comel je tgk sarung kaki n tgn... alahai baby mama ni... muaaahhh

Monday, March 19, 2012

Alhamdulilllah...

Posted by Puan Arh_Kenny at 10:50 PM 0 comments Links to this post
Salam,

Sekarang ber-online sepenuh masa dari kg...

Yehuuu... sudah stat bercuti utk persediaan menyambut 'org baru'

Alhamdulillah, rasa aman tanpa gangguan dr ceritera mengenai sekolah yg bisa menyeteress urat segala badan.

Alhamdulillah juga kerana setakat ini semua perkembangan positif.. alhamdulillah.. mudah-mudahan ianya berterusan sehingga ke ambang kelahiran..

1. Bacaan hb sy sudah naik iaitu 11.
2. Makanan yg mengidam sewaktu d miri sudah dipenuhi oleh en. somi tersayang... luv u abg..
3. Baby kt dlm makin kuat tendang dr hari ke hari.. happy mcm mama dia kot.
4. Berjumpa bidan kg sbb mak mertua suh lenggang perut utk mudahkan waktu bsalin nti.
mak cik bidan kt kepala baby sudah menghadap ke bawah. posisi baby lurus n tidak senget jd bidan kt nti bsalin mudah jaa teran. alhamdulillah.
5. en.somi dpt 2 panggilan interview utk kenaikan pangkat. xtahu laa mana satu yg dapat nti. alhamdulillah. rezeki dr anak. terima kasih Allh swt...


*** Allah swt dh janjikan kelahiran anak tu adalah bersama dgn keberkatan rezeki yg cuma Dia sahaja ketahui...alhamdulillah..;)

Thursday, March 8, 2012

selamat ke wanita hamil naik flight?

Posted by Puan Arh_Kenny at 9:16 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum....

wanita hamil naik flight selamat atau tidak??
korang yg hamil n bercadang nk naik flight mesti tertanya2 begini kan?

sy pun sama. risau n bimbang.
iye laa, mn laa tau takut bersalin dlm flight ke..
tp, yg bestnye nti mama n anak dpt free flight..hehe..
itu yg kes selamat, klu xselamat... minta dijauhkan lah...

so, pd siapa yg ada kekeliruan sebegitu.. cni ada petikan yg diamik dr laman web mas airlines.
sy copy paste kt cni..

Travelling during pregnancy

A woman who is expecting a baby can still travel without needing any additional documents right up to her 28th week so long as she is experiencing a normal pregnancy. It is the responsibility of the expectant mother to share her travel plans with her doctor prior to her travel.

After the 28th week, we will require a letter from your doctor stating the duration of your pregnancy, your fitness to travel, your expected date of delivery and any risk factors. Please have this letter ready when you check-in at the airport counter.

We do not recommend travel for expectant mothers in normal pregnancy beyond the 35th week for International flights and 36 weeks for Domestic flights (flights within Malaysia) and up to 32nd week for multiple pregnancy.

Some countries might require specific policies relating to immigration clearance of pregnant women (especially if you are within five weeks of your expected delivery date). For visa requirements and conditions and travel, we advise you to check and prepare well in advance of your travel date and consult with the relevant agencies and consular sections, of the country you wish to travel to.
Link

:: intipati yg dpt diperolehi ::

*sekiranya kandungan anda bermasalah, sila minta nasihat doc


*klu kandungan 28w n lebih, sila jumpa doc n minta surat akuan dr doc yg mengesahkan keadaan kita 'fit to travel'

*bawa surat n jgn lupa inform pd petugas sewaktu check in nti.

*bleh naik flight sehingga kandungan 35w



*** confident je pompuan kt atas ni, naik flight sambil tayang peyut mcm ni..hehehe

Rentetan ceritera 20 feb...

Posted by Puan Arh_Kenny at 7:55 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum..

pertama kali, maaf sbb lama xupdate sbb busy menyiapkan kerja2 sblum bercuti lama utk bersalin.
alhamdulillah, penantiannya kian sampai ke penghujungnya...
tak lama lg sy akan pulang ke semenanjung... xsabar rasanya...

okey, berbalik pd tajuk entry.
sy ada cerita yg sy kena pergi private hosp utk amik darah wt iron test.
iron test utk check sy ada anemia or talasemia.

kul 9pg dh gerak ke columbia asia. sampai dlm kul 9.30am.
g kaunter n bgtau niat n tujuan.
alhamdulillah.pekerja kt kaunter sgt mesra n tunjukkan jalan.

msuk makmal, pekerja makmal juga sgt mesra. bagus. bg rileks hati yg tgh cuak neves ni.
skali time dia nk amik darah kt lengan, diorang suh genggam bola. kaler merah.

sungguh, sy xpenah ada pengalaman pegang bola khas klu cucuk amik darah. slalu nye genggam tgn mcm tu ja. so, agak jakun sekejap tp cuba mbiasakan dgn keadaan.

oleh dsebabkan jakun+cuak, darah kt lengan kanan xmau keluar... huhu..
okey, fine. kita cuba lengan kiri. xmau keluar jugak..

skali , sy bgtau pekerja lab tu yg sy xmau pegang bola ni.
dia kt ok, kita cuba.
skali, hah.berdesup keluar darah sampai terpaksa tukar dua kali kapas.

dia suh duduk jaa bg rileks sementara tggu diorang isi borang yg bkaitan.
dok sekejap tu, ada seorang wanita dlm lingkungan umur 50-60an kot.
kena amik darah kt lengan juga.
mcm rileks jaa dia pegang bola sambil diambil darah..
malu sekejap sy... hehehe

result dlm 3 hari slps tu.-23 feb
nk tau result nye.
hb sy :9.4.
ada lg bacaan yg sy xpaham tp sy punya kes
dikira sbg anemia tahap pertama.bukan tahap kritikal

anemia pertama :hb 9-10
anemia kedua : hb 7-9
anemia ketiga : hb bawah 7

doc bgtau sy bukan talasemia cuma anemia tp dia suh jaga pemakanan.
kena amik pil tambah darah 2 biji setiap pagi n mlm 1-2 jam sblum mkn.

teh n kopi dlarang sama skali krn menghalang penyerapan zat besi.

next checkup-27 feb.
hb sudah naik dr 9.4 ke 9.9.
alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

*** skang ni, tgh berjinak-jinak mkn kerang wpun kerang bkn 'my top favourite food' tp sbb baby.telan saja ...hehehe

Sunday, February 19, 2012

20 feb..... berdebar-debar...

Posted by Puan Arh_Kenny at 11:11 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Esok 20 feb.
Sy tgh berdebar-debar sampai xleh tdo.
kenapa? mengapa?

Esok pg, kena g private hospital.
amik darah utk iron test.
utk check adakah sy pesakit anemia or talasemia....
huhuhu...
sy harap sy sihat n bkn kategori 2 penyakit tu...

berdebar-debar pulak ni..
Ya Allah...permudahkanlah urusan hamba mu ini...
Lindungilah aku dan anakku...
Mudah-mudahan tiada kemudaratan berlaku pd aku n anakku....
amin....

***baby, mama luv u....

Thursday, February 16, 2012

Cerita checkup n luahan bakal mama...huhuhu

Posted by Puan Arh_Kenny at 9:07 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Sy br perasan,sy xpenah citer kt cni pasal checkup kan..
ari ni, tetiba rajin nk cerita. bkn apa nk share cite.

sy start wt check bulanan kt klinik gov masa kandungan 2 bln.
bila check amik darah, air kencing n timbang berat semua ok.
xde masalah n ahli keluarga pun tiada latar belakang penyakit kencing manis.
alhamdulillah.

tp,kt cni. klinik gov utk ibu n anak satu saja dekat area umah sy.
org yg dtg sy rasa dlm 100-200org.
u all bayangkan...
klinik kecil n parking keta pun xbyk.
jd, ramai laa org yg berlagak bijak wt parking keta sndr.
sedih n sadis.
tp, itulah kenyataannya kalau nk dbandingkan dgn klinik gov d semenanjung.

ms 1st time dtg wt buku pink tu, sy xjangka keadaan sbegini.
agak stress jugak bila tgk org ramai mcm tu n parking terhad.

jd, 2nd time tu dh blaja dr pengalaman.
klinik buka 7:30am. kul 6:30am sy dh gerak dr umah wpun dr umah ke klinik bukannya jauh sgt pun.tp, sbb apa awal. nk parking best n nombor awal.
so, dlm area 9:30am. kira setel semua proses check up bulanan.
dr 2 bulan hingga 6 bulan checkup.
semuanya ok.hb n berat ok. n sy xperlu kena minum air gula.
komen dr nurse pun ok.
bacaan jantung baby ok.
alhamdulillah.

sehingga laa checkup time 7 bln.
sy siap kena ambil no jumpa doc lg.
sbb apa?
u all nk tau....




BERAT SY NAIK 3 KILO DAN HB SY TURUN MENDADAK DARI 13 KE 10.6.........


nurse siap risau takut baby sy lemas n xcukup oksigen.
dia siap pesan kalau perut mengeras n baby xtendang.
cepat2 pergi hospital.

doctor pulak syak sy kena anemia.
siap tya history family ada kena talasemia.
20feb ni kena g private hospital sbb kena amik darah utk iron test.
doc bgtau sbb dia nk tgk keadaan hemoglobin sy mcm mn.
klu cair, dia kt bahaya utk bb.
tpaksa wt private hospital sbb klu wt hospital gov, result kena tggu 2-3 bln sbb kena approve kt hospital kuching dl.
demi baby, sy rela n redha wpun ongkosnya mesti mahal sbb private hospital kan....

tp,sy rs keadaan ini mungkin dsebabkan stress.....
stresss sbb.......
makin dekat nk cuti, makin byk keja yg menghimpit sy....

aduhhh.... rs menangis.....

1. jd setiausaha pibg. ada 2 program besar tgh menanti. mesyuarat agung pibg n jogaton.
yg, jogaton kira program besar jugak sbb gb target nk kutip dana dlm rm30,000.. aduh, byk btui surat n dokumen nk kena sediakan. tambah2, jogaton berakhir bln 4. cuti sek bln 3,sy dh start cuti bersalin. jd, diorang suh setel semua keja sblum bcuti. kerja yg perlu dibereskan dlm 4 bln perlu disetel dlm masa 2 bulan. tidak kah itu menyetresssskan sy... tambah2, sy berbadan dua.. kalu sy sihat n xpregnant oklah. mengadap komputer pun xleh lama2. buat keja sket cepat penat. naik turun tangga pun penat. dugaaannnnnnnnnn...................

2.dlm masa yg sama, jd setiausaha LINUS. time2 ni laa diorang nk wt majlis permuafakatan ibubapa n guru linus. aduh, dh kerja setiausaha. kenala wt kertas kerja, wt surat jemputan n mengadap gb...stress stress stress...lepah tu, kena setel urusan kemasukan murid ke pendidikan khas. hmmmm...dugaaaaannnnn..................

3.so, bila dh byk keja mcm tu, jd guru pemulihan pun dh makin lama makin terabai. sy perasan skang ni byk mengajar pakai air liur n bahan bacaan yg ada. tak pun, pakai abm yg sedia ada. sy sudah lama xproduce abm... sedih... sy sgt suka wt abm. sbb bila ada abm yg menarik, budak pun semangat nk blaja. sy pun jd suka hati tgk progress budak mcm tu. tp, skang....
progress budak sorang2 agak slow2.. sy sgt susah hati melihat keadaan sebegini... hmmmm.....

bila mengadu kt suami, dia slalu cakap. sy boleh buat. sy kuat n tabah. tp, hakikatnya tuhan sahaja yg tau kesabaran n ketabahan sy secekal mana. kdg2, bila dugaan terlalu kuat. air mata sy menitis jua... n teringat baby kt dlm....

kalau sy kuat, baby mama pun akan kuat mcm mama jugak...InsyaAllah..
Chaiyok..! Chaiyok..! Chaiyok..!


***terpanjang pulak entry ni. dh nama pun luahan....

Monday, January 30, 2012

Sesi rajuk2 n emo2

Posted by Puan Arh_Kenny at 9:05 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Sejak pregnant ni, xtahu laa kenapa hati cepat sensitif n terasa.
hari tu, buat drama merajuk n sesi sentap ngan en.somi.
Puncanya bila pikir blik xde laa besar sgt kesalahan en. somi.
tp, xtahu laa kenapa time tu jd terasa sgt2..

terus off hs. hs maxis n celcom, dua2 off.
rasa cam puas hati gile time tu.

bgn pg, lepah solat subuh.tiba2 tgerak ati nk buka internet.
check2 kt fb. rupa2 nya en.somi anta msg kt fb.

hehehe.baru teringat,smlm masa merajuk off hs.
kesian kt en.somi mati akal xtau nk contact mcm mn isteri dia.
msg dia kt fb xleh letak cni. rahsia. hal suami isteri kan..;)
tp, suami ada bagi artikel suh baca.
terus rs bersalah ngan en.somi sbb cipta 'drama sentap'

sy share dgn korang artikel yg suami kasi kt fb. semoga suami isteri yg wt 'pjj' cam kami dpt input.




Alam perkahwinan tersangatlah indah bagi setiap pasangan yang baru memijak kaki ke gerbangnya. Hingga disama ertikan seperti kehidupan di dalam syurga. Hidup bersama dengan insan yang mencintai dan dicintai antara satu sama lain, merupakan nikmat kehidupan dari Allah yang sangat terindah.


Namun perkahwinan bukan lah mempunyai panorama yang indah belaka sahaja. Banyak cabaran yang perlu ditempuhi oleh setiap pasanganSalah satunya cabaran kepada pasangan yang terpaksa hidup berjauhan walaupun selepas berkahwin yang disebabkan oleh faktor tempat berkerja, meneruskan pengajian, kesihatan dan banyak lagi.

Di sini ingin dikongsi bersama tips-tips bagaimana untuk menjalani kehidupan bagi pasangan yang terpaksa berjauhan selepas berkahwin. InsyaAllah, moga ianya dapat membantu kepada pasangan yang bergelar isteri.

1. Isteri yang pulang seminggu sekali hendaklah menguruskan semua kerja rumah yang sememangnya sudah menjadi tanggungjawab seorang isteri sewaktu pulang ke rumah suami. Membasuh semua baju kotor, menyidai, melipat semua kain dan tidak lupa juga untuk meng'iron' semua baju dan siap disangkut di dalam almari supaya suami mudah mengambilnya.

2. Isteri tidak dapat memasak sepanjang tiada di rumah. Hanya hari Sabtu dan Ahad sahaja baru isteri boleh memasak. Jadi isteri perlu menyiang ikan/daging/ayam, mengupas bawang dan memotong sayur. Lalu dimasukkan ke dalam bekal kedap udara, kemudian disimpankan ke dalam peti sejuk. Cara ini dapat memudahkan suami untuk memasak tanpa membuang masa dan menjimatkan tenaganya yang sudah letih seharian di pejabat.

3. Sentiasa meng'update' jadual/kalendar harian/bulanan dengan suami supaya mudah menguruskan masa balik/kembali ke rumah suami.

4. Pada sebelah pagi(sebelum pergi kerja), tengah hari(masa rehat), petang(pulang kerja) dan malam(sebelum tidur), sentiasalah menghantar mesej/call/MMS kepada suami supaya rasa lebih dekat dan tidak rasa bersendirian walau pun hidup berjauhan.

5. Apabila ingin melakukan ibadah seperti membaca Al-Quran/solat sunat/dengar ceramah di tv/radio, ajaklah pasangan sekali turut serta. Walau berjauhan, tetapi sekiranya dalam masa yang sama pasangan melakukan perkara yang sama, ianya dapat menerbitkan rasa dekat dan berkongsi antara satu sama lain.

6. Sewaktu pulang ke rumah suami, sesekali keluarlah bersama-sama seperti beriadah di waktu pagi/petang di taman, membaca bersama di kedai buku, membeli belah, menonton wayang ataupun melayari internet di kafe sambil menghirup kopi panas bersama. Dengan itu mewujudkan sifat mesra dan kegembiraan antara pasangan dan menjadikan pasangan semakin intim.

7. Sesekali balik ke rumah suami tanpa pengetahuannya. Kejutan ini mesti memberi terapi buat pasangan yang kebetulan sedang stress baru pulang dari pejabat. Wajah isteri kan penawar segala kegusaran buat suaminya.

8. Andai sibuk dengan urusan di pejabat/kuliah, ambil waktu untuk menulis email yang berbaur cinta dan ayat-ayat romantis untuk pasangan. Curahkan segala rasa kasih dan sayang di hati. Beritahu padanya betapa dia sangat berharga di dalam hidup. Dan jangan lupa selitkan kata-kata semangat/sokongan buat pasangan. Hantar ke email pejabatnya. Lihat sejauh mana, dia akan bertambah mengingati isterinya.9. Adakalanya kejutkan pasangan dengan mengirim hadiah bukan sahaja pada tarikh istimewa tetapi pada hari-hari lain. Buktikan pada pasangan yang dia begitu istimewa dalam hidup.

10. Apabila sudah ada di samping suami, solat lah secara berjemaah bersama. Kekuatan rohani sangat penting bagi sesebuah rumahtangga. Ajaklah suami membaca al-Quran bersama atau berdiskusi secara ilmiah mengenai pendidikan agama selepas solat jemaah. Cari topik-topik yang dapat memberi input yang bagus. Di samping dapat menambah pengetahuan tentang ilmu agama, suami juga boleh memberi tazkirah kepada isteri juga kepada bakal anak-anak nanti.

11. Akhir sekali, doa seorang isteri sangat mustajab. Berdoalah supaya hubungan bersama suami diberkati, dilindungi oleh Allah senantiasa. Berdoalah supaya Allah juga melindungi si suami,memelihara kesihatannya supaya boleh menjaga dan membimbing kita hingga akhir hayat. dan jangan lupa berdoa moga Allah menyatukan kita dan pasangan di akhirat sana juga. InsyaAllah..

***mudah-mudahan episod 'pjj' kami tidak berpanjangan...amin.

40 minggu a.k.a 9 bulan 10 hari

Posted by Puan Arh_Kenny at 10:33 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Saya ada satu kemusykilan n akhirnya skang baru terjawab.
Kan, masa kita mula2 buat kad checkup yg kaler pink tu kita akan diberi tarikh due date.
so, sy pun kira2 kenapa sampai 40 minggu nk pregnant. Bukan 40 minggu tu bersamaan 10 bulan ke (1 bulan-4minggu)

Balik dr klinik, terus tertanya-tanya.tak igt pulak nk tya nurse tp dh set dlm kepala nti next checkup nk tya nurse. tp, setiap kali check up, setiap kali tu juga tak igt sbb kdg2 sy kejar masa nk msuk sekolah pulak lepah tu.

so, persoalan tu menerewang n membelenggu sy... hehe
sy try tya membe kt sekolah yg dh ada pengalaman hamil. semuanya tak boleh jawab n bgtau btui juga kenapa tak mengandung 36 minggu jaa...

so, akhirnya baru terjawab. kesian tak kt sy. baru tahu. nak wt cam ne anak pertama kan.mana laa tahu sgt.jd, sy nk share laa kt cni utk pada siapa yg tak tahu. kalu tahu dok diam2 ok.hehe.

=40 minggu x 7 ( 1 minggu bersamaan 7 hari)
=280 hari

=280 hari /30 (30 hari bersamaan 1 bulan)
=9 baki 10 (so, 9 bulan 10 hari...wink-wink-wink)

contohnya mcm kes sy.dlm berapa hari lg akn menjengah 28 minggu.
=28x7
=196
=196/30
=6 bulan 16 hari

***berusaha...berusaha..berusaha... ada kurang dr 3 bulan lg... lepah tu, dating ngan baby...;)

Friday, April 27, 2012

bila my syg nk kuar ni...

Assalamualaikum...

Ari ni dah tarikh due sy-27 april.
Tp, sy masih blum bsalin lg..

Setakat ni, kdg2 kala sakit pinggang n punggung.
lepah tu, kontraksi biasa or 'braxton hicks' or org kg kt sakit main2.
saje bb nk main2 nk suh mama dia praktis n bsedia bila sakit yg betui dtg.

hmm.. kwn2 n saudara mara dk asik tya soklan sama.
"bila nk bsalin?"
"dh bsalin blum?"
"lambatnya..."

huhuhu... stress sy..
sy xminta pun mcm ni tp apakan daya sy masih blum bsalin.. stress sy nk menjawab.
sabar laa..tiba masa bby kuar jugak.
sy xkisah bby nk kuar bila tp asalkan bby sy selamat n sihat.
jd, sy harap bsabar n mari2 laa bdoa bsama sy.

bby kt dlm pulak makin lama makin aktif dr hari ke hari.
kdg2 bleh rasa siku dia yg tajam.
tapak kaki dia yg kecil tu.
tgn kecil dia mcm dok menggaru kt bawah...
kepala dia dok sondol2 kt bawah.

bby seronok ke main kt dlm sampai xnk kuar jumpa papa mama lg ni... huhuhu

hari ni jugak sy rasa sgt letih n xbermaya.
jln2 pun slow2 n xlarat nk wt keja mcm slalu.

mami sy kt dh nk bsalin kot sbb jd penat sbb dok tahan bby nk turun..

ataupun......

sy penat sbb nk menjawab soklan xhenti2 dr org...............................


***entry agak beremosi...bby kuar laa syg... mama dh xsabar nk jumpa ni.....

Thursday, March 22, 2012

senarai mengidam

Assalamualaikum...

Kalu pregnant mesti xlari dr mengidam kan?? hehe..

sepanjang tempoh hamil, makanan ni laa yg slalu menjadi igauan sy..;)


1. pisang goreng rangup..;)
-nak2, kalu dpt pisang batu yg keras n fresh. pahtu ada sepah2 baki tepung goreng dia..


2. roti canai
-roti canai pulak kalu bleh yg nipis mcm tisu n roti dia sgt sedapp beserta kari meletup..


3. nasi bungkus kelantan
-nasi bungkus kelantan yg slalu menjadi sarapan pg bg org2 kelantan. bunyi nye mcm berat jaa breakfast mkn nasi tp tu laa klu xmkn rs mcm xlengkap. nasi kukus+kari+ayam goreng rempah/daging goreng/ikan aya


4.kentang putar
-tertgk seorang kanak2 laki mkn dgn sedapnye.trus lidah rasa lain mcm nk mkn jugak benda ni.


5.jambu batu
-ari2 sblum sampai sekolah, singgah kt warung akak ni beli jambu batu. akak ni slalu potong nipis2. klu xdpt mkn satu hari, rs cam sedih ja.


6.mempelam siam
-papa kt mempelam siam sgt sedap. apa beza dgn mempelam lain? sy pun xreti nk bgtau sgt tp rasa dia cam lemak2 manis gtu.nyaman tekak

dan last sekali..................................

























7.tutti frutttttti.... yummmyyyy
-sentap sekejap sbb kt miri xde tutti frutti. tiap2 ari bila en.somi call, benda tu yg slalu dok sebut sampai en. somi bosan.hehehe




dan, baru-baru ni.....................


muka org happy dapat mkn tutti frutti di kubang kerian, kelantan.




muka en.somi yg kelegaan dpt puaskan selera isteri... hehehe


***en. somi bgtau nasib baik makanan yg sy mengidam simple2 n senang diperolehi. klu tak naya dia meredah cari.
***tgh berpikir apa lg makanan yg harus disantap dgn sepuasnya.nti tgh pantang, dh xleh mkn sembarangan dah..hehehehe

Baju kecik di ampaian...;)

Assalamualaikum....

Hari ni baru berkesempatan nk basuh baju baby...
Baju2 yg baru dbeli kena basuh dl sbb kulit baby kan sensitif xmcm kita.

suke nye tgk baju kecik2 n cute2 di ampaian..
mummy semua dh get ready basuh baju baby?





***comel je tgk sarung kaki n tgn... alahai baby mama ni... muaaahhh

Monday, March 19, 2012

Alhamdulilllah...

Salam,

Sekarang ber-online sepenuh masa dari kg...

Yehuuu... sudah stat bercuti utk persediaan menyambut 'org baru'

Alhamdulillah, rasa aman tanpa gangguan dr ceritera mengenai sekolah yg bisa menyeteress urat segala badan.

Alhamdulillah juga kerana setakat ini semua perkembangan positif.. alhamdulillah.. mudah-mudahan ianya berterusan sehingga ke ambang kelahiran..

1. Bacaan hb sy sudah naik iaitu 11.
2. Makanan yg mengidam sewaktu d miri sudah dipenuhi oleh en. somi tersayang... luv u abg..
3. Baby kt dlm makin kuat tendang dr hari ke hari.. happy mcm mama dia kot.
4. Berjumpa bidan kg sbb mak mertua suh lenggang perut utk mudahkan waktu bsalin nti.
mak cik bidan kt kepala baby sudah menghadap ke bawah. posisi baby lurus n tidak senget jd bidan kt nti bsalin mudah jaa teran. alhamdulillah.
5. en.somi dpt 2 panggilan interview utk kenaikan pangkat. xtahu laa mana satu yg dapat nti. alhamdulillah. rezeki dr anak. terima kasih Allh swt...


*** Allah swt dh janjikan kelahiran anak tu adalah bersama dgn keberkatan rezeki yg cuma Dia sahaja ketahui...alhamdulillah..;)

Thursday, March 8, 2012

selamat ke wanita hamil naik flight?

Assalamualaikum....

wanita hamil naik flight selamat atau tidak??
korang yg hamil n bercadang nk naik flight mesti tertanya2 begini kan?

sy pun sama. risau n bimbang.
iye laa, mn laa tau takut bersalin dlm flight ke..
tp, yg bestnye nti mama n anak dpt free flight..hehe..
itu yg kes selamat, klu xselamat... minta dijauhkan lah...

so, pd siapa yg ada kekeliruan sebegitu.. cni ada petikan yg diamik dr laman web mas airlines.
sy copy paste kt cni..

Travelling during pregnancy

A woman who is expecting a baby can still travel without needing any additional documents right up to her 28th week so long as she is experiencing a normal pregnancy. It is the responsibility of the expectant mother to share her travel plans with her doctor prior to her travel.

After the 28th week, we will require a letter from your doctor stating the duration of your pregnancy, your fitness to travel, your expected date of delivery and any risk factors. Please have this letter ready when you check-in at the airport counter.

We do not recommend travel for expectant mothers in normal pregnancy beyond the 35th week for International flights and 36 weeks for Domestic flights (flights within Malaysia) and up to 32nd week for multiple pregnancy.

Some countries might require specific policies relating to immigration clearance of pregnant women (especially if you are within five weeks of your expected delivery date). For visa requirements and conditions and travel, we advise you to check and prepare well in advance of your travel date and consult with the relevant agencies and consular sections, of the country you wish to travel to.
Link

:: intipati yg dpt diperolehi ::

*sekiranya kandungan anda bermasalah, sila minta nasihat doc


*klu kandungan 28w n lebih, sila jumpa doc n minta surat akuan dr doc yg mengesahkan keadaan kita 'fit to travel'

*bawa surat n jgn lupa inform pd petugas sewaktu check in nti.

*bleh naik flight sehingga kandungan 35w



*** confident je pompuan kt atas ni, naik flight sambil tayang peyut mcm ni..hehehe

Rentetan ceritera 20 feb...

Assalamualaikum..

pertama kali, maaf sbb lama xupdate sbb busy menyiapkan kerja2 sblum bercuti lama utk bersalin.
alhamdulillah, penantiannya kian sampai ke penghujungnya...
tak lama lg sy akan pulang ke semenanjung... xsabar rasanya...

okey, berbalik pd tajuk entry.
sy ada cerita yg sy kena pergi private hosp utk amik darah wt iron test.
iron test utk check sy ada anemia or talasemia.

kul 9pg dh gerak ke columbia asia. sampai dlm kul 9.30am.
g kaunter n bgtau niat n tujuan.
alhamdulillah.pekerja kt kaunter sgt mesra n tunjukkan jalan.

msuk makmal, pekerja makmal juga sgt mesra. bagus. bg rileks hati yg tgh cuak neves ni.
skali time dia nk amik darah kt lengan, diorang suh genggam bola. kaler merah.

sungguh, sy xpenah ada pengalaman pegang bola khas klu cucuk amik darah. slalu nye genggam tgn mcm tu ja. so, agak jakun sekejap tp cuba mbiasakan dgn keadaan.

oleh dsebabkan jakun+cuak, darah kt lengan kanan xmau keluar... huhu..
okey, fine. kita cuba lengan kiri. xmau keluar jugak..

skali , sy bgtau pekerja lab tu yg sy xmau pegang bola ni.
dia kt ok, kita cuba.
skali, hah.berdesup keluar darah sampai terpaksa tukar dua kali kapas.

dia suh duduk jaa bg rileks sementara tggu diorang isi borang yg bkaitan.
dok sekejap tu, ada seorang wanita dlm lingkungan umur 50-60an kot.
kena amik darah kt lengan juga.
mcm rileks jaa dia pegang bola sambil diambil darah..
malu sekejap sy... hehehe

result dlm 3 hari slps tu.-23 feb
nk tau result nye.
hb sy :9.4.
ada lg bacaan yg sy xpaham tp sy punya kes
dikira sbg anemia tahap pertama.bukan tahap kritikal

anemia pertama :hb 9-10
anemia kedua : hb 7-9
anemia ketiga : hb bawah 7

doc bgtau sy bukan talasemia cuma anemia tp dia suh jaga pemakanan.
kena amik pil tambah darah 2 biji setiap pagi n mlm 1-2 jam sblum mkn.

teh n kopi dlarang sama skali krn menghalang penyerapan zat besi.

next checkup-27 feb.
hb sudah naik dr 9.4 ke 9.9.
alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

*** skang ni, tgh berjinak-jinak mkn kerang wpun kerang bkn 'my top favourite food' tp sbb baby.telan saja ...hehehe

Sunday, February 19, 2012

20 feb..... berdebar-debar...

Assalamualaikum...

Esok 20 feb.
Sy tgh berdebar-debar sampai xleh tdo.
kenapa? mengapa?

Esok pg, kena g private hospital.
amik darah utk iron test.
utk check adakah sy pesakit anemia or talasemia....
huhuhu...
sy harap sy sihat n bkn kategori 2 penyakit tu...

berdebar-debar pulak ni..
Ya Allah...permudahkanlah urusan hamba mu ini...
Lindungilah aku dan anakku...
Mudah-mudahan tiada kemudaratan berlaku pd aku n anakku....
amin....

***baby, mama luv u....

Thursday, February 16, 2012

Cerita checkup n luahan bakal mama...huhuhu

Assalamualaikum...

Sy br perasan,sy xpenah citer kt cni pasal checkup kan..
ari ni, tetiba rajin nk cerita. bkn apa nk share cite.

sy start wt check bulanan kt klinik gov masa kandungan 2 bln.
bila check amik darah, air kencing n timbang berat semua ok.
xde masalah n ahli keluarga pun tiada latar belakang penyakit kencing manis.
alhamdulillah.

tp,kt cni. klinik gov utk ibu n anak satu saja dekat area umah sy.
org yg dtg sy rasa dlm 100-200org.
u all bayangkan...
klinik kecil n parking keta pun xbyk.
jd, ramai laa org yg berlagak bijak wt parking keta sndr.
sedih n sadis.
tp, itulah kenyataannya kalau nk dbandingkan dgn klinik gov d semenanjung.

ms 1st time dtg wt buku pink tu, sy xjangka keadaan sbegini.
agak stress jugak bila tgk org ramai mcm tu n parking terhad.

jd, 2nd time tu dh blaja dr pengalaman.
klinik buka 7:30am. kul 6:30am sy dh gerak dr umah wpun dr umah ke klinik bukannya jauh sgt pun.tp, sbb apa awal. nk parking best n nombor awal.
so, dlm area 9:30am. kira setel semua proses check up bulanan.
dr 2 bulan hingga 6 bulan checkup.
semuanya ok.hb n berat ok. n sy xperlu kena minum air gula.
komen dr nurse pun ok.
bacaan jantung baby ok.
alhamdulillah.

sehingga laa checkup time 7 bln.
sy siap kena ambil no jumpa doc lg.
sbb apa?
u all nk tau....




BERAT SY NAIK 3 KILO DAN HB SY TURUN MENDADAK DARI 13 KE 10.6.........


nurse siap risau takut baby sy lemas n xcukup oksigen.
dia siap pesan kalau perut mengeras n baby xtendang.
cepat2 pergi hospital.

doctor pulak syak sy kena anemia.
siap tya history family ada kena talasemia.
20feb ni kena g private hospital sbb kena amik darah utk iron test.
doc bgtau sbb dia nk tgk keadaan hemoglobin sy mcm mn.
klu cair, dia kt bahaya utk bb.
tpaksa wt private hospital sbb klu wt hospital gov, result kena tggu 2-3 bln sbb kena approve kt hospital kuching dl.
demi baby, sy rela n redha wpun ongkosnya mesti mahal sbb private hospital kan....

tp,sy rs keadaan ini mungkin dsebabkan stress.....
stresss sbb.......
makin dekat nk cuti, makin byk keja yg menghimpit sy....

aduhhh.... rs menangis.....

1. jd setiausaha pibg. ada 2 program besar tgh menanti. mesyuarat agung pibg n jogaton.
yg, jogaton kira program besar jugak sbb gb target nk kutip dana dlm rm30,000.. aduh, byk btui surat n dokumen nk kena sediakan. tambah2, jogaton berakhir bln 4. cuti sek bln 3,sy dh start cuti bersalin. jd, diorang suh setel semua keja sblum bcuti. kerja yg perlu dibereskan dlm 4 bln perlu disetel dlm masa 2 bulan. tidak kah itu menyetresssskan sy... tambah2, sy berbadan dua.. kalu sy sihat n xpregnant oklah. mengadap komputer pun xleh lama2. buat keja sket cepat penat. naik turun tangga pun penat. dugaaannnnnnnnnn...................

2.dlm masa yg sama, jd setiausaha LINUS. time2 ni laa diorang nk wt majlis permuafakatan ibubapa n guru linus. aduh, dh kerja setiausaha. kenala wt kertas kerja, wt surat jemputan n mengadap gb...stress stress stress...lepah tu, kena setel urusan kemasukan murid ke pendidikan khas. hmmmm...dugaaaaannnnn..................

3.so, bila dh byk keja mcm tu, jd guru pemulihan pun dh makin lama makin terabai. sy perasan skang ni byk mengajar pakai air liur n bahan bacaan yg ada. tak pun, pakai abm yg sedia ada. sy sudah lama xproduce abm... sedih... sy sgt suka wt abm. sbb bila ada abm yg menarik, budak pun semangat nk blaja. sy pun jd suka hati tgk progress budak mcm tu. tp, skang....
progress budak sorang2 agak slow2.. sy sgt susah hati melihat keadaan sebegini... hmmmm.....

bila mengadu kt suami, dia slalu cakap. sy boleh buat. sy kuat n tabah. tp, hakikatnya tuhan sahaja yg tau kesabaran n ketabahan sy secekal mana. kdg2, bila dugaan terlalu kuat. air mata sy menitis jua... n teringat baby kt dlm....

kalau sy kuat, baby mama pun akan kuat mcm mama jugak...InsyaAllah..
Chaiyok..! Chaiyok..! Chaiyok..!


***terpanjang pulak entry ni. dh nama pun luahan....

Monday, January 30, 2012

Sesi rajuk2 n emo2

Assalamualaikum...

Sejak pregnant ni, xtahu laa kenapa hati cepat sensitif n terasa.
hari tu, buat drama merajuk n sesi sentap ngan en.somi.
Puncanya bila pikir blik xde laa besar sgt kesalahan en. somi.
tp, xtahu laa kenapa time tu jd terasa sgt2..

terus off hs. hs maxis n celcom, dua2 off.
rasa cam puas hati gile time tu.

bgn pg, lepah solat subuh.tiba2 tgerak ati nk buka internet.
check2 kt fb. rupa2 nya en.somi anta msg kt fb.

hehehe.baru teringat,smlm masa merajuk off hs.
kesian kt en.somi mati akal xtau nk contact mcm mn isteri dia.
msg dia kt fb xleh letak cni. rahsia. hal suami isteri kan..;)
tp, suami ada bagi artikel suh baca.
terus rs bersalah ngan en.somi sbb cipta 'drama sentap'

sy share dgn korang artikel yg suami kasi kt fb. semoga suami isteri yg wt 'pjj' cam kami dpt input.




Alam perkahwinan tersangatlah indah bagi setiap pasangan yang baru memijak kaki ke gerbangnya. Hingga disama ertikan seperti kehidupan di dalam syurga. Hidup bersama dengan insan yang mencintai dan dicintai antara satu sama lain, merupakan nikmat kehidupan dari Allah yang sangat terindah.


Namun perkahwinan bukan lah mempunyai panorama yang indah belaka sahaja. Banyak cabaran yang perlu ditempuhi oleh setiap pasanganSalah satunya cabaran kepada pasangan yang terpaksa hidup berjauhan walaupun selepas berkahwin yang disebabkan oleh faktor tempat berkerja, meneruskan pengajian, kesihatan dan banyak lagi.

Di sini ingin dikongsi bersama tips-tips bagaimana untuk menjalani kehidupan bagi pasangan yang terpaksa berjauhan selepas berkahwin. InsyaAllah, moga ianya dapat membantu kepada pasangan yang bergelar isteri.

1. Isteri yang pulang seminggu sekali hendaklah menguruskan semua kerja rumah yang sememangnya sudah menjadi tanggungjawab seorang isteri sewaktu pulang ke rumah suami. Membasuh semua baju kotor, menyidai, melipat semua kain dan tidak lupa juga untuk meng'iron' semua baju dan siap disangkut di dalam almari supaya suami mudah mengambilnya.

2. Isteri tidak dapat memasak sepanjang tiada di rumah. Hanya hari Sabtu dan Ahad sahaja baru isteri boleh memasak. Jadi isteri perlu menyiang ikan/daging/ayam, mengupas bawang dan memotong sayur. Lalu dimasukkan ke dalam bekal kedap udara, kemudian disimpankan ke dalam peti sejuk. Cara ini dapat memudahkan suami untuk memasak tanpa membuang masa dan menjimatkan tenaganya yang sudah letih seharian di pejabat.

3. Sentiasa meng'update' jadual/kalendar harian/bulanan dengan suami supaya mudah menguruskan masa balik/kembali ke rumah suami.

4. Pada sebelah pagi(sebelum pergi kerja), tengah hari(masa rehat), petang(pulang kerja) dan malam(sebelum tidur), sentiasalah menghantar mesej/call/MMS kepada suami supaya rasa lebih dekat dan tidak rasa bersendirian walau pun hidup berjauhan.

5. Apabila ingin melakukan ibadah seperti membaca Al-Quran/solat sunat/dengar ceramah di tv/radio, ajaklah pasangan sekali turut serta. Walau berjauhan, tetapi sekiranya dalam masa yang sama pasangan melakukan perkara yang sama, ianya dapat menerbitkan rasa dekat dan berkongsi antara satu sama lain.

6. Sewaktu pulang ke rumah suami, sesekali keluarlah bersama-sama seperti beriadah di waktu pagi/petang di taman, membaca bersama di kedai buku, membeli belah, menonton wayang ataupun melayari internet di kafe sambil menghirup kopi panas bersama. Dengan itu mewujudkan sifat mesra dan kegembiraan antara pasangan dan menjadikan pasangan semakin intim.

7. Sesekali balik ke rumah suami tanpa pengetahuannya. Kejutan ini mesti memberi terapi buat pasangan yang kebetulan sedang stress baru pulang dari pejabat. Wajah isteri kan penawar segala kegusaran buat suaminya.

8. Andai sibuk dengan urusan di pejabat/kuliah, ambil waktu untuk menulis email yang berbaur cinta dan ayat-ayat romantis untuk pasangan. Curahkan segala rasa kasih dan sayang di hati. Beritahu padanya betapa dia sangat berharga di dalam hidup. Dan jangan lupa selitkan kata-kata semangat/sokongan buat pasangan. Hantar ke email pejabatnya. Lihat sejauh mana, dia akan bertambah mengingati isterinya.9. Adakalanya kejutkan pasangan dengan mengirim hadiah bukan sahaja pada tarikh istimewa tetapi pada hari-hari lain. Buktikan pada pasangan yang dia begitu istimewa dalam hidup.

10. Apabila sudah ada di samping suami, solat lah secara berjemaah bersama. Kekuatan rohani sangat penting bagi sesebuah rumahtangga. Ajaklah suami membaca al-Quran bersama atau berdiskusi secara ilmiah mengenai pendidikan agama selepas solat jemaah. Cari topik-topik yang dapat memberi input yang bagus. Di samping dapat menambah pengetahuan tentang ilmu agama, suami juga boleh memberi tazkirah kepada isteri juga kepada bakal anak-anak nanti.

11. Akhir sekali, doa seorang isteri sangat mustajab. Berdoalah supaya hubungan bersama suami diberkati, dilindungi oleh Allah senantiasa. Berdoalah supaya Allah juga melindungi si suami,memelihara kesihatannya supaya boleh menjaga dan membimbing kita hingga akhir hayat. dan jangan lupa berdoa moga Allah menyatukan kita dan pasangan di akhirat sana juga. InsyaAllah..

***mudah-mudahan episod 'pjj' kami tidak berpanjangan...amin.

40 minggu a.k.a 9 bulan 10 hari

Assalamualaikum...

Saya ada satu kemusykilan n akhirnya skang baru terjawab.
Kan, masa kita mula2 buat kad checkup yg kaler pink tu kita akan diberi tarikh due date.
so, sy pun kira2 kenapa sampai 40 minggu nk pregnant. Bukan 40 minggu tu bersamaan 10 bulan ke (1 bulan-4minggu)

Balik dr klinik, terus tertanya-tanya.tak igt pulak nk tya nurse tp dh set dlm kepala nti next checkup nk tya nurse. tp, setiap kali check up, setiap kali tu juga tak igt sbb kdg2 sy kejar masa nk msuk sekolah pulak lepah tu.

so, persoalan tu menerewang n membelenggu sy... hehe
sy try tya membe kt sekolah yg dh ada pengalaman hamil. semuanya tak boleh jawab n bgtau btui juga kenapa tak mengandung 36 minggu jaa...

so, akhirnya baru terjawab. kesian tak kt sy. baru tahu. nak wt cam ne anak pertama kan.mana laa tahu sgt.jd, sy nk share laa kt cni utk pada siapa yg tak tahu. kalu tahu dok diam2 ok.hehe.

=40 minggu x 7 ( 1 minggu bersamaan 7 hari)
=280 hari

=280 hari /30 (30 hari bersamaan 1 bulan)
=9 baki 10 (so, 9 bulan 10 hari...wink-wink-wink)

contohnya mcm kes sy.dlm berapa hari lg akn menjengah 28 minggu.
=28x7
=196
=196/30
=6 bulan 16 hari

***berusaha...berusaha..berusaha... ada kurang dr 3 bulan lg... lepah tu, dating ngan baby...;)

 

Bintang Monolog Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal