Thursday, March 8, 2012

Rentetan ceritera 20 feb...

Posted by Puan Arh_Kenny at 7:55 PM
Assalamualaikum..

pertama kali, maaf sbb lama xupdate sbb busy menyiapkan kerja2 sblum bercuti lama utk bersalin.
alhamdulillah, penantiannya kian sampai ke penghujungnya...
tak lama lg sy akan pulang ke semenanjung... xsabar rasanya...

okey, berbalik pd tajuk entry.
sy ada cerita yg sy kena pergi private hosp utk amik darah wt iron test.
iron test utk check sy ada anemia or talasemia.

kul 9pg dh gerak ke columbia asia. sampai dlm kul 9.30am.
g kaunter n bgtau niat n tujuan.
alhamdulillah.pekerja kt kaunter sgt mesra n tunjukkan jalan.

msuk makmal, pekerja makmal juga sgt mesra. bagus. bg rileks hati yg tgh cuak neves ni.
skali time dia nk amik darah kt lengan, diorang suh genggam bola. kaler merah.

sungguh, sy xpenah ada pengalaman pegang bola khas klu cucuk amik darah. slalu nye genggam tgn mcm tu ja. so, agak jakun sekejap tp cuba mbiasakan dgn keadaan.

oleh dsebabkan jakun+cuak, darah kt lengan kanan xmau keluar... huhu..
okey, fine. kita cuba lengan kiri. xmau keluar jugak..

skali , sy bgtau pekerja lab tu yg sy xmau pegang bola ni.
dia kt ok, kita cuba.
skali, hah.berdesup keluar darah sampai terpaksa tukar dua kali kapas.

dia suh duduk jaa bg rileks sementara tggu diorang isi borang yg bkaitan.
dok sekejap tu, ada seorang wanita dlm lingkungan umur 50-60an kot.
kena amik darah kt lengan juga.
mcm rileks jaa dia pegang bola sambil diambil darah..
malu sekejap sy... hehehe

result dlm 3 hari slps tu.-23 feb
nk tau result nye.
hb sy :9.4.
ada lg bacaan yg sy xpaham tp sy punya kes
dikira sbg anemia tahap pertama.bukan tahap kritikal

anemia pertama :hb 9-10
anemia kedua : hb 7-9
anemia ketiga : hb bawah 7

doc bgtau sy bukan talasemia cuma anemia tp dia suh jaga pemakanan.
kena amik pil tambah darah 2 biji setiap pagi n mlm 1-2 jam sblum mkn.

teh n kopi dlarang sama skali krn menghalang penyerapan zat besi.

next checkup-27 feb.
hb sudah naik dr 9.4 ke 9.9.
alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

*** skang ni, tgh berjinak-jinak mkn kerang wpun kerang bkn 'my top favourite food' tp sbb baby.telan saja ...hehehe

0 comments on "Rentetan ceritera 20 feb..."

Post a Comment

Thursday, March 8, 2012

Rentetan ceritera 20 feb...

Assalamualaikum..

pertama kali, maaf sbb lama xupdate sbb busy menyiapkan kerja2 sblum bercuti lama utk bersalin.
alhamdulillah, penantiannya kian sampai ke penghujungnya...
tak lama lg sy akan pulang ke semenanjung... xsabar rasanya...

okey, berbalik pd tajuk entry.
sy ada cerita yg sy kena pergi private hosp utk amik darah wt iron test.
iron test utk check sy ada anemia or talasemia.

kul 9pg dh gerak ke columbia asia. sampai dlm kul 9.30am.
g kaunter n bgtau niat n tujuan.
alhamdulillah.pekerja kt kaunter sgt mesra n tunjukkan jalan.

msuk makmal, pekerja makmal juga sgt mesra. bagus. bg rileks hati yg tgh cuak neves ni.
skali time dia nk amik darah kt lengan, diorang suh genggam bola. kaler merah.

sungguh, sy xpenah ada pengalaman pegang bola khas klu cucuk amik darah. slalu nye genggam tgn mcm tu ja. so, agak jakun sekejap tp cuba mbiasakan dgn keadaan.

oleh dsebabkan jakun+cuak, darah kt lengan kanan xmau keluar... huhu..
okey, fine. kita cuba lengan kiri. xmau keluar jugak..

skali , sy bgtau pekerja lab tu yg sy xmau pegang bola ni.
dia kt ok, kita cuba.
skali, hah.berdesup keluar darah sampai terpaksa tukar dua kali kapas.

dia suh duduk jaa bg rileks sementara tggu diorang isi borang yg bkaitan.
dok sekejap tu, ada seorang wanita dlm lingkungan umur 50-60an kot.
kena amik darah kt lengan juga.
mcm rileks jaa dia pegang bola sambil diambil darah..
malu sekejap sy... hehehe

result dlm 3 hari slps tu.-23 feb
nk tau result nye.
hb sy :9.4.
ada lg bacaan yg sy xpaham tp sy punya kes
dikira sbg anemia tahap pertama.bukan tahap kritikal

anemia pertama :hb 9-10
anemia kedua : hb 7-9
anemia ketiga : hb bawah 7

doc bgtau sy bukan talasemia cuma anemia tp dia suh jaga pemakanan.
kena amik pil tambah darah 2 biji setiap pagi n mlm 1-2 jam sblum mkn.

teh n kopi dlarang sama skali krn menghalang penyerapan zat besi.

next checkup-27 feb.
hb sudah naik dr 9.4 ke 9.9.
alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

*** skang ni, tgh berjinak-jinak mkn kerang wpun kerang bkn 'my top favourite food' tp sbb baby.telan saja ...hehehe

0 bintang:

 

Bintang Monolog Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal