Thursday, July 28, 2011

Jom kongsi2..

Posted by Puan Arh_Kenny at 12:28 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Dah nama blog, semua org bleh baca kan?

apa kata kali ni, kira entry kongsi2 idea n bg cadangan pulak yer.so, sy ingin menyeru klu ada silent reader yg baca entry ni, rajin2 laa komen yer..

mcm ni, sy ada membe. baru posting kt sekolah cina. dia tgh pregnant. masalahnya, dia beritahu ada masalah dr segi mengawal murid2 cina. murid2 dia sgt nakal n aktif. boleh dikatakan satu kelas.jd, dia beritahu dia selalu stress n marah. so, not good for baby kan? kesian dia. sy hanya suruh dia bersabar. sy nk bgtau lebih2 pun sbb xde pengalaman mengajar budak cina. kalau ajar budak iban, at least diorang still paham jugak bahasa melayu.

yg membe sy ni dia bgtau ada 2-3 org jaa paham bm. so, ada masalah komunikasi di situ. membe sy ni bgtau kdg dia mcm cakap sorang2 dlm kelas, kesian pulak.

cadangan sy adalah dia amik kelas bahasa mandarin. supaya at least masalah komunikasi antara guru n murid ni dpt diatasi. tp, tu laa kwn sy tgh pregnant skang. guru punye bebanan tugas yg lain dh byk. nk kena pergi kelas mandarin pulak kan. mm... sy pun tak tau laa.. sekadar cadangan..

korang kalau ada pengalaman or nk bg cadangan, dialu-alukan komen yer...;)

*** Sharing is Caring..;)

Tuesday, July 26, 2011

diari pemulihan part 1

Posted by Puan Arh_Kenny at 9:28 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

selalunya klu sebut guru pemulihan, mesti dh terbayang murid2 dia adalah yg jenis slow2 belajar klu nk banding dgn kwn2 seusia dia.

tak kurang jugak org melabelkan guru pemulihan adalah sbg pengasuh utk murid2 yg bermasalah tingkah laku. kiranya murid ni pandai tp sbb dia nakal n suka mengacau kawan2 dia.jd diasingkan n dletakkan di bawah guru pemulihan.

maafkan sy klu ada yg beranggapan sedemikian. fungsi guru pemulihan adalah bukan itu sbnarnya. jika anak itu pandai, kenapa perlu dletakkan di dlm kelas yg agak rendah tahap pengajarannya. bukankah ia telah merugikan masa depan anak itu. sepatutnya guru melakukan eksperimen n kajian kenapa murid ni aktif n suka mengacau kawan. bukannya mengambil jalan pintas dgn menghantar ke pemulihan. sebenarnya ia bergantung pada kaedah cuba jaya. hari ini, kita cuba langkah A, tak berjaya cuba langkah B dan seterusnya sehingga masalah dapat diatasi. sbb kita dilahirkan sbg manusia yg lemah namun pengalaman demi pengalaman itu yg akan mematangkan kita.

sy pernah mempunyai murid pemulihan yg hanya suka bermain. jd, sy cuba bermain psikologi dgnnya. jika dia mahu bermain, jd sy terapkan p&p secara permainan dgnnya. dan sekali sekala, sy gunakan kaedah win-win dgn nya. sy beritahu dia jika dia dengar cakap sy n buat apa yg sy suruh, sy benarkan dia bermain setelah kerjanya siap. alhamdulillah berjaya.

Namun, ada juga kdg2 teknik sy gunakan ini tidak berjaya memancing budak lain. pernah suatu kali, sy berhadapan dgn seorang murid yg tidak boleh duduk diam. ada saja yg dikacau n boleh menganggu perjalanan p&p sy kerana terpaksa mengawal dia. sy guna kaedah bermain, dia lagi bertambah nakal n sukar dikawal. sy gunakan kaedah kekerasan , lg dia melawan. last2, sy cari kelemahan dia. rupa-rupanya dia sgt suka minum air. bekas air yg dia bawa sgt besar n sekali tgk kita mcm tak percaya itu adalah bekas air utk murid tahun 2. jd, sy tahan n simpan bekas air dia. jika dia belum siap kerja, dia tidak dbenarkan minum air. alhamdulillah berjaya n dia dgr kata sy.

sekarang ni sy ajar anak2 murid sy. jika buat salah, mengaku dan cakap maafkan saya. contohnya, kalau ada yg koyakkan buku. bila ditanya. semua tak mengaku n malah menuding jari pd kwn2 lain. jd sy terapkan jika buat salah. jgn takut mengaku n ucapkan maaf. alhamdulillah, sudah ada beberapa murid sy yg berani berdepan dgn sy bila buat salah n ucap maaf. malah siap bersalam tgn dgn sy. sejuk ati kita sbg guru.

tp, kita sbg guru jgn laa bila murid dh mengaku salah. kita melenting marah n pukul dia. sepatutnya kita harus menghargai keberanian dia untuk mengakui kesalahan. berikan kata-kata nasihat supaya dia tidak mengulangi kesalahan.

jumpa lagi di entry diari pemulihan part 2...!

*** sy jd terharu jika dtg sekolah terjumpa bekas murid pemulihan. diorang akan dtg pd sy n ucap selamat pg sambil salam tgn sy. cepatnya diorang membesar....! terasa baru semalam mengajar diorang..

Monday, July 25, 2011

teka gugi..

Posted by Puan Arh_Kenny at 7:24 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum..

korang mesti tertanya-tanya apa benda 'teka gugi ' ni..hehehe

mcm ni, sy setiap kali abih p&p sy ajar murid2 xkira melayu, iban or cina dtg salam ngan sambil sebut "terima kasih cikgu"

so, kdg2 bdk ni lari cepat kt sy n salam pun cepat2 sbb nk rush msuk kelas pulak. jd, sy xpenah nk perasan diorang ada sebut ke tak "terima kasih cikgu" time salam.

td, sempat ada masa 5 minit. jd, sy perhati n dgr sorang2 murid dtg salam n sebut sampai turn sorang murid ni. dr blkg kwn, sy nampak kelibat dia mcm xsenang duduk n gelisah. bile dh jd cikgu 2-3 thn ni, kdg2 kita dh bleh blaja bahasa badan murid kita. sy dh perasan mesti ada yg tak kena. sampai laa turn dia salam. dia tunduk n cakap slow2 ngan sy. sy minta dia repeat sbb sy xdgr. dia pun cakap kuat2 n xberapa yakin."teka gugi"

tersenyum sy kat situ. patutla dia rs xsenang hati. murid ni bukan kategori pelat or ada masalah pertuturan. dia rs xsenang hati sbb dia xkonfiden btui ke ucapan ni yg patut dia ucap. sy pun cakap laa bahasa yg betui. terima kasih cikgu.

dia ulang balik. terima kasih cikgu n sambil senyum sipu2.. hehehe

sy suka bg kata semangat pd anak murid. antara kata2 yg sy selalu ulang n soal diorang..

"Kalau nak pandai, kita kena..............."

"USAHA...!!!"

diorang akan jawab kuat2 sambil genggam buku lali kanan. dan itulah kekuatan bg sy untuk terus memimpin n mengajar mereka hingga pandai..

***terbaca artikel majalah. guru adalah JURUTERA SOSIAL.. klu bkn kita sbg guru nk bentuk diorang menjadi manusia berguna, siapa lagi.....?

Wednesday, July 20, 2011

ku menanti...

Posted by Puan Arh_Kenny at 5:24 PM 2 comments Links to this post



assalamualaikum....

dlm byk2 ari bln ni, 29hb julai ni paling sy suka..
bgn tdo, dok kira ari saje.
lambat nye 29hb..
cepat lah datang..huhu..

td, kt sekolah.
ramai yg tegur kt muka sy makin berseri-seri sejak kawin.
hehehe..
so, korang kt luar yg blum kawin.
cepat2 kawin nti dpt seri kt muka.. hehe..;p

ada apa dgn 29hb julai???








tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu................

***lalalalala.. senyum sampai ke telinge..;p

Sunday, July 17, 2011

model kanak-kanak.

Posted by Puan Arh_Kenny at 6:23 PM 3 comments Links to this post


Salam, harap maklum.

sesiapa yg nak pakai model kanak2 utk iklan pakaian kanak2 boleh contact sy.

Nama glamer model : Awin

Umur : 4 tahun

Pengalaman beraksi model : 2 tahun

Kualiti dijamin memuaskan kerana awin seorang kanak2 yg fotogenik n suka beraksi tanpa disuruh. hasil berkat didikan+asuhan+latihan dr mama, abah, n mak serta pak sedara yg rajin mengambil gamba beliau..hehe...





*** saje kasi lawak santai merapu kt korang d hujung minggu ni....hahahaha

weehuu...my 'bukunota'

Posted by Puan Arh_Kenny at 5:56 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

weehuu...

sy sudah selamat membeli notebook.

apa yg penting n paling sy teruja tahap gaban, of coz laa notebook sy kaler pink..!
diulangi kaler pink..!!!

sy suke-suke-suke...! hehehe..

time msuk maktab dulu, dh lama berhajat nk beli laptop pink. zaman tu laptop laa, mana ada kecik2 cam notebook ni. tp harga mahal siot..

sy pulak blaja kt maktab. elaun kpli paham2 je laa byk mana.
family pulak bukan jenis dr family yg kaya raya.

so, tpaksa redha beli laptop yg mampu dbeli stakat itu..
gune laa sampai posting miri.
laptop tu still berbakti sehingga laa pd tanggal 10 Julai. lcd skrin laptop tu jd gelap n tak kuar gamba. pergi tya kedai komp, harga nk tukar lcd laptop plg minimun adalah rm5oo ke atas.

so, survey2 notebook kt ctu skali tjumpa notebook pink ni n harga adalah mampu dbeli pd saat ini.. alhamdulillah berkat gaji menjadi pendidik di bumi kenyalang ni..




so, lihat laaa my 'baby'

waa..over di situ pakai perkataan baby..hehehe



dok sembang2 ngan membe ni skali dia perturun tips pasal nk jaga 'bukunota' ni

1. notebook sgt sensitif dgn HABUK. so, make sure korang rajin2 laa jenguk n vakum keypad n check2 blkg dia takut ada habuk terlekat ke. ada specific vakum utk sedut habuk kt notebook/laptop ni.

2. kalu boleh jgn guna notebook n bateri serentak. nti bateri dia xtahan lama. guna bateri sampai habis btui2 br caj. kalu nk guna notebook lama2 n tgk movie ke better buang bateri dia. n beli laa cooling pad supaya dia tak panas sgt. notebook ni sensitif juga klu panas2 sgt.

3. satu lg, guna laa notebook di atas meja. jgn praktik g letak atas katil sbb dikhuatiri akn menutup lubang perudaraan. bila lubang ni tertutup, notebook akn cepat panas. satu lg, takut atas katil korang ada habuk2 ke kan.

*** ( tp, tips yg last ni mmg terkena btui2 atas btg hidung sy sbb sy jenis suka layan citer korea/japan. mcm xbest jaa tgk dr meja. mestilaa kena tgk santai2 dr katil kan. so, mulai ari ni sy dh bjanji takkan buat dah supaya notebook pink sy hidup dgn selamat n selesa.
hehehehe.
;p)

Iris -awie

Posted by Puan Arh_Kenny at 5:01 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum..!

Td, sy 3G dgn suami. sy bgtau dia sy rindu dia sgt2..

Terkedu dia sekejap, lantas dia nyanyi lagu Iris-Awie utk sy...

Yg ni buat sy makin syg pd suami..!

Klu sy tak syg, sapa lg nk syg kan? kan? kan? hehehehe...;p

Terus search kt you tube cari lagu iris awie..

Takde laa pulak.. kecewa.. ada video ni jaa..

layan je laa.....



video ni medley lagu awie-ukiran jiwa-ratuku-iris..

sy paling suka bila tang suami nyanyi part ni...

Kau masih ku cintai...sungguh
dari awal dulu hingga hari ini
aku pasti seyakinnya pasti
kaulah satu untukku

kau masih dewi hatiku...sungguh
biar sejuta tahun hilang di hari
usah gusar...sayang...usah ragu
aku milik mu

*** hitung hari utk 29 Julai ....suke-suke-suke...:))))

Saturday, July 16, 2011

Sebetulnya....

Posted by Puan Arh_Kenny at 10:47 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...!

Sebetulnya....
Saya sgt rindu pd suami saya.....

Sebetulnya.....
Wpun saya berlagak happy ttp di dalam hanya tuhan yg tahu....

Sebetulnya....
Saya sgt jeles apabila melihat kwn2 sy dpt bersama dgn suami mereka ttp saya....

Sebetulnya...
Wpun saya hari2 bhubung dgn suami-sms,mms, calling n 3G tp rasa itu masih tetap tak sama..

Sebetulnya...
Saya sentiasa berharap hari2 cepat berlalu supaya sy dapat terbang pulang ke sisi suami yg tercinta..huhuhu..!




*** entry hari ini bersifat emo-emo si ikan nemo ..huhuhu

Saturday, July 2, 2011

Beli keropok lekor pakai no?? class gitu...

Posted by Puan Arh_Kenny at 8:02 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Ok, hari ni mau cite pasal our honeymoon. Dh lama sbnrnya, tp br nk story-morry kt cni.. sori yer korang..kat mana? dekat je Terengganu.hehehe..


Suami tgh khusyuk bawa keta, Isteri tgh khusyuk amik gamba.
Sampai suami tya apa kes, amik gamba tgn saja?
Isteri hanya menjawab "Ini seni laa" (Padahal ayat cover..hahaha)

Suami bawa sy pergi mkn makanan fames kt tganu.. apa dia?? sotong celup tepung kat pantai ketapang.. (eh, btui ke nama pantai ni..lupa nk tya blik suami) selalu kan sy dok dgr cite org kt sotong celup tepung best. sy dgr sampai kecur air liur. sbnarnya, sy tak penah bgtau hal ni pd suami pun tp tetiba dia ajak g mkn situ.. mmg sedap giler.. menyesal tak order byk2.

die punya sotong lembut2 n xliat pun nk kunyah. sambil tulih entry masih terbayang betapa sedapnye rasa sotong tersebut.. hehehe..kitaorg sempat mkn ikan celup tepung n keropok sama. so, sy mg suggest la kt korang. kalu g tganu, mesti kena try sotong celup tepung..

sy mkn dgn lahapnye sampai lupa nk amik gamba.bile dh siap mkn tinggal tulang n sepah tepung goreng tu baru teringat.ala lupa nk snap gamba. takkan laa nk amik gamba tulang ikan pulak yer. suami kt lain kali kita amik gamba byk2.

lepah tu, kitaorg meneruskan misi seterusnye iaitu mencari keropok lekor. Suami bgtau ada satu tempat jual keropok lekor sgt sedap. of coz laa sy sgt sgt teruja bila dgr perkataan 'makanan' n 'sedap' ni. terus paksa suami cari n bawa tempat tu.. tapi, bila dh sampai tempat tu, sy siap terkejut. suami pun mengeleng kepala. nak tahu kenapa??





..........





nak beli keropok lekor kt situ, kena pakai no giliran...!!

tak percaya??, sy kasi korang tgk yg besar punye..






Class kan?? sy jd jakun sekejap. tak penah2 sy tgk org jual keropok lekor pakai nombor giliran. igtkan kt bank n pejabat pos je.. jgn main2 yer, hanya di terengganu saja ada mcm ni.
B.T tu suami kt maksudnye Bukit Tambun.

Kitaorg punye 1374, no sekarang 1269. korang kire laa sndr berapa lg ada org kt depan kitaorg. ramai gile org kt kedai tu. Suami bgtau dia pun pelik sbb selalu time die beli xde pulak pakai no. agaknye time tu cuti sekolah n ramai org serbu.sebab tu laa pakai sistem no mcm ni kan.







lama gile kitaorg tunggu. sambil tunggu no panggil, sambil tgk org. sy dh sampai tahap tepu bosan, paksa suami posing pulak.hahaha


muka suami toyee je.. kesian yer kena buli ngan isteri...hehehehe




last2, berjaya laa jugak kitaorg beli keropok lekor.. :))




*** abih honeymoon edisi mkn2, nti ada masa sy cite honeymoon edisi jln2 pulak yer.. hehe

Thursday, July 28, 2011

Jom kongsi2..

Assalamualaikum...

Dah nama blog, semua org bleh baca kan?

apa kata kali ni, kira entry kongsi2 idea n bg cadangan pulak yer.so, sy ingin menyeru klu ada silent reader yg baca entry ni, rajin2 laa komen yer..

mcm ni, sy ada membe. baru posting kt sekolah cina. dia tgh pregnant. masalahnya, dia beritahu ada masalah dr segi mengawal murid2 cina. murid2 dia sgt nakal n aktif. boleh dikatakan satu kelas.jd, dia beritahu dia selalu stress n marah. so, not good for baby kan? kesian dia. sy hanya suruh dia bersabar. sy nk bgtau lebih2 pun sbb xde pengalaman mengajar budak cina. kalau ajar budak iban, at least diorang still paham jugak bahasa melayu.

yg membe sy ni dia bgtau ada 2-3 org jaa paham bm. so, ada masalah komunikasi di situ. membe sy ni bgtau kdg dia mcm cakap sorang2 dlm kelas, kesian pulak.

cadangan sy adalah dia amik kelas bahasa mandarin. supaya at least masalah komunikasi antara guru n murid ni dpt diatasi. tp, tu laa kwn sy tgh pregnant skang. guru punye bebanan tugas yg lain dh byk. nk kena pergi kelas mandarin pulak kan. mm... sy pun tak tau laa.. sekadar cadangan..

korang kalau ada pengalaman or nk bg cadangan, dialu-alukan komen yer...;)

*** Sharing is Caring..;)

Tuesday, July 26, 2011

diari pemulihan part 1

Assalamualaikum...

selalunya klu sebut guru pemulihan, mesti dh terbayang murid2 dia adalah yg jenis slow2 belajar klu nk banding dgn kwn2 seusia dia.

tak kurang jugak org melabelkan guru pemulihan adalah sbg pengasuh utk murid2 yg bermasalah tingkah laku. kiranya murid ni pandai tp sbb dia nakal n suka mengacau kawan2 dia.jd diasingkan n dletakkan di bawah guru pemulihan.

maafkan sy klu ada yg beranggapan sedemikian. fungsi guru pemulihan adalah bukan itu sbnarnya. jika anak itu pandai, kenapa perlu dletakkan di dlm kelas yg agak rendah tahap pengajarannya. bukankah ia telah merugikan masa depan anak itu. sepatutnya guru melakukan eksperimen n kajian kenapa murid ni aktif n suka mengacau kawan. bukannya mengambil jalan pintas dgn menghantar ke pemulihan. sebenarnya ia bergantung pada kaedah cuba jaya. hari ini, kita cuba langkah A, tak berjaya cuba langkah B dan seterusnya sehingga masalah dapat diatasi. sbb kita dilahirkan sbg manusia yg lemah namun pengalaman demi pengalaman itu yg akan mematangkan kita.

sy pernah mempunyai murid pemulihan yg hanya suka bermain. jd, sy cuba bermain psikologi dgnnya. jika dia mahu bermain, jd sy terapkan p&p secara permainan dgnnya. dan sekali sekala, sy gunakan kaedah win-win dgn nya. sy beritahu dia jika dia dengar cakap sy n buat apa yg sy suruh, sy benarkan dia bermain setelah kerjanya siap. alhamdulillah berjaya.

Namun, ada juga kdg2 teknik sy gunakan ini tidak berjaya memancing budak lain. pernah suatu kali, sy berhadapan dgn seorang murid yg tidak boleh duduk diam. ada saja yg dikacau n boleh menganggu perjalanan p&p sy kerana terpaksa mengawal dia. sy guna kaedah bermain, dia lagi bertambah nakal n sukar dikawal. sy gunakan kaedah kekerasan , lg dia melawan. last2, sy cari kelemahan dia. rupa-rupanya dia sgt suka minum air. bekas air yg dia bawa sgt besar n sekali tgk kita mcm tak percaya itu adalah bekas air utk murid tahun 2. jd, sy tahan n simpan bekas air dia. jika dia belum siap kerja, dia tidak dbenarkan minum air. alhamdulillah berjaya n dia dgr kata sy.

sekarang ni sy ajar anak2 murid sy. jika buat salah, mengaku dan cakap maafkan saya. contohnya, kalau ada yg koyakkan buku. bila ditanya. semua tak mengaku n malah menuding jari pd kwn2 lain. jd sy terapkan jika buat salah. jgn takut mengaku n ucapkan maaf. alhamdulillah, sudah ada beberapa murid sy yg berani berdepan dgn sy bila buat salah n ucap maaf. malah siap bersalam tgn dgn sy. sejuk ati kita sbg guru.

tp, kita sbg guru jgn laa bila murid dh mengaku salah. kita melenting marah n pukul dia. sepatutnya kita harus menghargai keberanian dia untuk mengakui kesalahan. berikan kata-kata nasihat supaya dia tidak mengulangi kesalahan.

jumpa lagi di entry diari pemulihan part 2...!

*** sy jd terharu jika dtg sekolah terjumpa bekas murid pemulihan. diorang akan dtg pd sy n ucap selamat pg sambil salam tgn sy. cepatnya diorang membesar....! terasa baru semalam mengajar diorang..

Monday, July 25, 2011

teka gugi..

Assalamualaikum..

korang mesti tertanya-tanya apa benda 'teka gugi ' ni..hehehe

mcm ni, sy setiap kali abih p&p sy ajar murid2 xkira melayu, iban or cina dtg salam ngan sambil sebut "terima kasih cikgu"

so, kdg2 bdk ni lari cepat kt sy n salam pun cepat2 sbb nk rush msuk kelas pulak. jd, sy xpenah nk perasan diorang ada sebut ke tak "terima kasih cikgu" time salam.

td, sempat ada masa 5 minit. jd, sy perhati n dgr sorang2 murid dtg salam n sebut sampai turn sorang murid ni. dr blkg kwn, sy nampak kelibat dia mcm xsenang duduk n gelisah. bile dh jd cikgu 2-3 thn ni, kdg2 kita dh bleh blaja bahasa badan murid kita. sy dh perasan mesti ada yg tak kena. sampai laa turn dia salam. dia tunduk n cakap slow2 ngan sy. sy minta dia repeat sbb sy xdgr. dia pun cakap kuat2 n xberapa yakin."teka gugi"

tersenyum sy kat situ. patutla dia rs xsenang hati. murid ni bukan kategori pelat or ada masalah pertuturan. dia rs xsenang hati sbb dia xkonfiden btui ke ucapan ni yg patut dia ucap. sy pun cakap laa bahasa yg betui. terima kasih cikgu.

dia ulang balik. terima kasih cikgu n sambil senyum sipu2.. hehehe

sy suka bg kata semangat pd anak murid. antara kata2 yg sy selalu ulang n soal diorang..

"Kalau nak pandai, kita kena..............."

"USAHA...!!!"

diorang akan jawab kuat2 sambil genggam buku lali kanan. dan itulah kekuatan bg sy untuk terus memimpin n mengajar mereka hingga pandai..

***terbaca artikel majalah. guru adalah JURUTERA SOSIAL.. klu bkn kita sbg guru nk bentuk diorang menjadi manusia berguna, siapa lagi.....?

Wednesday, July 20, 2011

ku menanti...




assalamualaikum....

dlm byk2 ari bln ni, 29hb julai ni paling sy suka..
bgn tdo, dok kira ari saje.
lambat nye 29hb..
cepat lah datang..huhu..

td, kt sekolah.
ramai yg tegur kt muka sy makin berseri-seri sejak kawin.
hehehe..
so, korang kt luar yg blum kawin.
cepat2 kawin nti dpt seri kt muka.. hehe..;p

ada apa dgn 29hb julai???








tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu................

***lalalalala.. senyum sampai ke telinge..;p

Sunday, July 17, 2011

model kanak-kanak.



Salam, harap maklum.

sesiapa yg nak pakai model kanak2 utk iklan pakaian kanak2 boleh contact sy.

Nama glamer model : Awin

Umur : 4 tahun

Pengalaman beraksi model : 2 tahun

Kualiti dijamin memuaskan kerana awin seorang kanak2 yg fotogenik n suka beraksi tanpa disuruh. hasil berkat didikan+asuhan+latihan dr mama, abah, n mak serta pak sedara yg rajin mengambil gamba beliau..hehe...





*** saje kasi lawak santai merapu kt korang d hujung minggu ni....hahahaha

weehuu...my 'bukunota'

Assalamualaikum...

weehuu...

sy sudah selamat membeli notebook.

apa yg penting n paling sy teruja tahap gaban, of coz laa notebook sy kaler pink..!
diulangi kaler pink..!!!

sy suke-suke-suke...! hehehe..

time msuk maktab dulu, dh lama berhajat nk beli laptop pink. zaman tu laptop laa, mana ada kecik2 cam notebook ni. tp harga mahal siot..

sy pulak blaja kt maktab. elaun kpli paham2 je laa byk mana.
family pulak bukan jenis dr family yg kaya raya.

so, tpaksa redha beli laptop yg mampu dbeli stakat itu..
gune laa sampai posting miri.
laptop tu still berbakti sehingga laa pd tanggal 10 Julai. lcd skrin laptop tu jd gelap n tak kuar gamba. pergi tya kedai komp, harga nk tukar lcd laptop plg minimun adalah rm5oo ke atas.

so, survey2 notebook kt ctu skali tjumpa notebook pink ni n harga adalah mampu dbeli pd saat ini.. alhamdulillah berkat gaji menjadi pendidik di bumi kenyalang ni..




so, lihat laaa my 'baby'

waa..over di situ pakai perkataan baby..hehehe



dok sembang2 ngan membe ni skali dia perturun tips pasal nk jaga 'bukunota' ni

1. notebook sgt sensitif dgn HABUK. so, make sure korang rajin2 laa jenguk n vakum keypad n check2 blkg dia takut ada habuk terlekat ke. ada specific vakum utk sedut habuk kt notebook/laptop ni.

2. kalu boleh jgn guna notebook n bateri serentak. nti bateri dia xtahan lama. guna bateri sampai habis btui2 br caj. kalu nk guna notebook lama2 n tgk movie ke better buang bateri dia. n beli laa cooling pad supaya dia tak panas sgt. notebook ni sensitif juga klu panas2 sgt.

3. satu lg, guna laa notebook di atas meja. jgn praktik g letak atas katil sbb dikhuatiri akn menutup lubang perudaraan. bila lubang ni tertutup, notebook akn cepat panas. satu lg, takut atas katil korang ada habuk2 ke kan.

*** ( tp, tips yg last ni mmg terkena btui2 atas btg hidung sy sbb sy jenis suka layan citer korea/japan. mcm xbest jaa tgk dr meja. mestilaa kena tgk santai2 dr katil kan. so, mulai ari ni sy dh bjanji takkan buat dah supaya notebook pink sy hidup dgn selamat n selesa.
hehehehe.
;p)

Iris -awie

Assalamualaikum..!

Td, sy 3G dgn suami. sy bgtau dia sy rindu dia sgt2..

Terkedu dia sekejap, lantas dia nyanyi lagu Iris-Awie utk sy...

Yg ni buat sy makin syg pd suami..!

Klu sy tak syg, sapa lg nk syg kan? kan? kan? hehehehe...;p

Terus search kt you tube cari lagu iris awie..

Takde laa pulak.. kecewa.. ada video ni jaa..

layan je laa.....



video ni medley lagu awie-ukiran jiwa-ratuku-iris..

sy paling suka bila tang suami nyanyi part ni...

Kau masih ku cintai...sungguh
dari awal dulu hingga hari ini
aku pasti seyakinnya pasti
kaulah satu untukku

kau masih dewi hatiku...sungguh
biar sejuta tahun hilang di hari
usah gusar...sayang...usah ragu
aku milik mu

*** hitung hari utk 29 Julai ....suke-suke-suke...:))))

Saturday, July 16, 2011

Sebetulnya....

Assalamualaikum...!

Sebetulnya....
Saya sgt rindu pd suami saya.....

Sebetulnya.....
Wpun saya berlagak happy ttp di dalam hanya tuhan yg tahu....

Sebetulnya....
Saya sgt jeles apabila melihat kwn2 sy dpt bersama dgn suami mereka ttp saya....

Sebetulnya...
Wpun saya hari2 bhubung dgn suami-sms,mms, calling n 3G tp rasa itu masih tetap tak sama..

Sebetulnya...
Saya sentiasa berharap hari2 cepat berlalu supaya sy dapat terbang pulang ke sisi suami yg tercinta..huhuhu..!




*** entry hari ini bersifat emo-emo si ikan nemo ..huhuhu

Saturday, July 2, 2011

Beli keropok lekor pakai no?? class gitu...

Assalamualaikum...

Ok, hari ni mau cite pasal our honeymoon. Dh lama sbnrnya, tp br nk story-morry kt cni.. sori yer korang..kat mana? dekat je Terengganu.hehehe..


Suami tgh khusyuk bawa keta, Isteri tgh khusyuk amik gamba.
Sampai suami tya apa kes, amik gamba tgn saja?
Isteri hanya menjawab "Ini seni laa" (Padahal ayat cover..hahaha)

Suami bawa sy pergi mkn makanan fames kt tganu.. apa dia?? sotong celup tepung kat pantai ketapang.. (eh, btui ke nama pantai ni..lupa nk tya blik suami) selalu kan sy dok dgr cite org kt sotong celup tepung best. sy dgr sampai kecur air liur. sbnarnya, sy tak penah bgtau hal ni pd suami pun tp tetiba dia ajak g mkn situ.. mmg sedap giler.. menyesal tak order byk2.

die punya sotong lembut2 n xliat pun nk kunyah. sambil tulih entry masih terbayang betapa sedapnye rasa sotong tersebut.. hehehe..kitaorg sempat mkn ikan celup tepung n keropok sama. so, sy mg suggest la kt korang. kalu g tganu, mesti kena try sotong celup tepung..

sy mkn dgn lahapnye sampai lupa nk amik gamba.bile dh siap mkn tinggal tulang n sepah tepung goreng tu baru teringat.ala lupa nk snap gamba. takkan laa nk amik gamba tulang ikan pulak yer. suami kt lain kali kita amik gamba byk2.

lepah tu, kitaorg meneruskan misi seterusnye iaitu mencari keropok lekor. Suami bgtau ada satu tempat jual keropok lekor sgt sedap. of coz laa sy sgt sgt teruja bila dgr perkataan 'makanan' n 'sedap' ni. terus paksa suami cari n bawa tempat tu.. tapi, bila dh sampai tempat tu, sy siap terkejut. suami pun mengeleng kepala. nak tahu kenapa??





..........





nak beli keropok lekor kt situ, kena pakai no giliran...!!

tak percaya??, sy kasi korang tgk yg besar punye..






Class kan?? sy jd jakun sekejap. tak penah2 sy tgk org jual keropok lekor pakai nombor giliran. igtkan kt bank n pejabat pos je.. jgn main2 yer, hanya di terengganu saja ada mcm ni.
B.T tu suami kt maksudnye Bukit Tambun.

Kitaorg punye 1374, no sekarang 1269. korang kire laa sndr berapa lg ada org kt depan kitaorg. ramai gile org kt kedai tu. Suami bgtau dia pun pelik sbb selalu time die beli xde pulak pakai no. agaknye time tu cuti sekolah n ramai org serbu.sebab tu laa pakai sistem no mcm ni kan.







lama gile kitaorg tunggu. sambil tunggu no panggil, sambil tgk org. sy dh sampai tahap tepu bosan, paksa suami posing pulak.hahaha


muka suami toyee je.. kesian yer kena buli ngan isteri...hehehehe




last2, berjaya laa jugak kitaorg beli keropok lekor.. :))




*** abih honeymoon edisi mkn2, nti ada masa sy cite honeymoon edisi jln2 pulak yer.. hehe

 

Bintang Monolog Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal