Monday, January 30, 2012

40 minggu a.k.a 9 bulan 10 hari

Posted by Puan Arh_Kenny at 10:33 AM
Assalamualaikum...

Saya ada satu kemusykilan n akhirnya skang baru terjawab.
Kan, masa kita mula2 buat kad checkup yg kaler pink tu kita akan diberi tarikh due date.
so, sy pun kira2 kenapa sampai 40 minggu nk pregnant. Bukan 40 minggu tu bersamaan 10 bulan ke (1 bulan-4minggu)

Balik dr klinik, terus tertanya-tanya.tak igt pulak nk tya nurse tp dh set dlm kepala nti next checkup nk tya nurse. tp, setiap kali check up, setiap kali tu juga tak igt sbb kdg2 sy kejar masa nk msuk sekolah pulak lepah tu.

so, persoalan tu menerewang n membelenggu sy... hehe
sy try tya membe kt sekolah yg dh ada pengalaman hamil. semuanya tak boleh jawab n bgtau btui juga kenapa tak mengandung 36 minggu jaa...

so, akhirnya baru terjawab. kesian tak kt sy. baru tahu. nak wt cam ne anak pertama kan.mana laa tahu sgt.jd, sy nk share laa kt cni utk pada siapa yg tak tahu. kalu tahu dok diam2 ok.hehe.

=40 minggu x 7 ( 1 minggu bersamaan 7 hari)
=280 hari

=280 hari /30 (30 hari bersamaan 1 bulan)
=9 baki 10 (so, 9 bulan 10 hari...wink-wink-wink)

contohnya mcm kes sy.dlm berapa hari lg akn menjengah 28 minggu.
=28x7
=196
=196/30
=6 bulan 16 hari

***berusaha...berusaha..berusaha... ada kurang dr 3 bulan lg... lepah tu, dating ngan baby...;)

2 comments on "40 minggu a.k.a 9 bulan 10 hari"

mia-ina on January 30, 2012 at 11:31 AM said...

hehe..lawak lak ble tengok kiraan ni..pepun mia prefer pd date due yg diberi doktor..ala emak kata yg ptg selalu 2 minggu awal dr tarikh yg dijangka..ada gak yg lebih hari..jg diri ah, semoga selamat melahirkan t

Puan Arh_Kenny on January 30, 2012 at 6:39 PM said...

hehe..saje.arh mmg inkuiri lebih sket. klu btui2 ikut mak arh. dia slalu awal seminggu dr tarikh due date.arh nye nti, xtahu laa..hehe

Post a Comment

Monday, January 30, 2012

40 minggu a.k.a 9 bulan 10 hari

Assalamualaikum...

Saya ada satu kemusykilan n akhirnya skang baru terjawab.
Kan, masa kita mula2 buat kad checkup yg kaler pink tu kita akan diberi tarikh due date.
so, sy pun kira2 kenapa sampai 40 minggu nk pregnant. Bukan 40 minggu tu bersamaan 10 bulan ke (1 bulan-4minggu)

Balik dr klinik, terus tertanya-tanya.tak igt pulak nk tya nurse tp dh set dlm kepala nti next checkup nk tya nurse. tp, setiap kali check up, setiap kali tu juga tak igt sbb kdg2 sy kejar masa nk msuk sekolah pulak lepah tu.

so, persoalan tu menerewang n membelenggu sy... hehe
sy try tya membe kt sekolah yg dh ada pengalaman hamil. semuanya tak boleh jawab n bgtau btui juga kenapa tak mengandung 36 minggu jaa...

so, akhirnya baru terjawab. kesian tak kt sy. baru tahu. nak wt cam ne anak pertama kan.mana laa tahu sgt.jd, sy nk share laa kt cni utk pada siapa yg tak tahu. kalu tahu dok diam2 ok.hehe.

=40 minggu x 7 ( 1 minggu bersamaan 7 hari)
=280 hari

=280 hari /30 (30 hari bersamaan 1 bulan)
=9 baki 10 (so, 9 bulan 10 hari...wink-wink-wink)

contohnya mcm kes sy.dlm berapa hari lg akn menjengah 28 minggu.
=28x7
=196
=196/30
=6 bulan 16 hari

***berusaha...berusaha..berusaha... ada kurang dr 3 bulan lg... lepah tu, dating ngan baby...;)

2 bintang:

mia-ina said...

hehe..lawak lak ble tengok kiraan ni..pepun mia prefer pd date due yg diberi doktor..ala emak kata yg ptg selalu 2 minggu awal dr tarikh yg dijangka..ada gak yg lebih hari..jg diri ah, semoga selamat melahirkan t

Puan Arh_Kenny said...

hehe..saje.arh mmg inkuiri lebih sket. klu btui2 ikut mak arh. dia slalu awal seminggu dr tarikh due date.arh nye nti, xtahu laa..hehe

 

Bintang Monolog Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal